Cupcakes

Hejsan!
Idag är det måndag, en dag som kan kännas lite tung för vissa. Det är fyra dagar till helg. Men varför då inte piffa till vardagen lite extra med att göra väldigt goda och fina cupcakes. De är både en fröjd för ögat och munnen ;)
Jag gjorde en sats med citroncupcakes och en sats chokladcupcakes med otroligt god frosting på.
Här kommer receptet:


Innehåll:
ca 15 st
- 2 ägg
- 50 gram laktosfri margarin
- 1 dl laktosfri mjölk
- 3 dl Lailas blå mjölmix
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
+ Till chokladcupcakes behövs:
- 3/4 kakao
+ Till citroncupcakes behövs:
-  3 msk saft från en citron
- Rivet skal från en citron


Så här gör man:
Börja med att vispa äggen och sockret pösigt med hjälp av en elvisp.
Smält smöret i en liten kastrull och häll därefter ner mjölken och låt det koka upp.
Rör snabbt ner den heta smör- och mjölkblandningen i äggsmeten.
Häll därefter ner mjölet som först blandats ihop med bakpulver och vaniljsocker.
Rör ihop smeten men ta det lugnt och försiktigt. ( använd inte elvispen)
Efter det hälls smeten i muffinsformar.
Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.

Frosting:
- 100 gram laktosfritt margarin
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
+ Chokladfrosting tillsätt:
- 2 msk kakao
- 2 tsk kaffe


Såhär gör man: 
Rör om smöret tills det blir slätt och tillsätt vaniljsocker.
Rör därefter ner florsocker och blanda om tills det blir en jämn smet.
Häll sen ner kakao och kaffe eller hushållsfärg om man vill det.
Jag tog några droppar saft från en citron i den andra för att få lite smak på frostingen.

Havreflarn

Idag är det onsdag eller som vissa kallar den här dagen, lill-lördag! Vad passar då inte bättre i att mumsa i sig några goda havreflarn. Jag gjorde dem nu i ikväll och det gick väldigt fort!
Här kommer receptet:


Innehåll:
- 100 gram smält laktosfritt smör eller margarin
- 3 dl havregryn (Carlshamns rena havregryn)
- 1 ägg
- 1 1/2 dl socker
- 1 msk Lailas blå mjölmix
- 1 tsk bakpulver


Så här gör man:
Börja med att smälta smöret och rör sedan ner det i en bunke tillsammans med havregrynen.
Vispa ägg och sockret i en annan bunke med hjälp av en elvisp tills det blir pösigt.
Blanda ihop mjölmixen tillsammans med bakpulvret.
Blanda därefter ihop allting med hjälp av en slev.
Klicka ut smeten på bakplåtar med bakplåtspapper. Tänk på att klickarna inte får ligga för tätt inpå varandra eftersom de jäser en del i ugnen.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 7-10 minuter.
Låt kakorna svalna lite innan man tar bort dem från plåten.
Klara att servera!

Saras kladdkaka

I lördags hade jag tjejmiddag hemma hos mig. Då passade jag på att bjuda dem på något ur min kokbok! 
Jag gjorde en god kladdkaka. Den blev väldigt populär och det roliga är att ingen av tjejerna är glutenintoleranta, men dem tyckte den var lika god ändå.
Här kommer receptet:


Innehåll:
- 2 ägg
- 2 1/2 dl socker
- 2 dl Lailas blå mjölmix
- 4 msk kakao
- 100 gram laktosfritt smält smör eller margarin




Garnering:
-Florsocker


Gör så här:
Börja röra ihop ägg och socker med hjälp av en elvisp. Smeten ska bli porös. Medans kan man smälta smöret.
Blanda därefter ner mjölmixen och siktat kakaopulver. 
Tillsätt det avsvalnade smöret och rör om.
Häll sedan smeten i en smord och bröad form helst en med löstagbar kant. Jag använde ströbröd som är gjort på majsmjöl.
Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.
Jag serverade med vispad grädde (laktosfri)
För att göra kakan lite extra rolig så klippte jag ut ett hjärta från bakplåtspapper. och strödde florsockret i den.

Saras scones

Igår ställde jag mig på morgonen och bakade scones till frukost. 
Dem blev väldigt lyckade och goda. Det går väldigt fort att baka scones så det är en bra lösning om man inte skulle ha något bröd hemma. Och det är ju alltid gott med färskt bröd! 

Här kommer receptet:



Innehåll:
8 bitar
- 4 1/2 dl Lailas blå mjölmix
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 50 gram laktosfritt margarin
- 2 dl laktosfri mjölk



Så här gör man:
Blanda först och främst alla torra ingredienser i en bunke. Efter det, finfördela smöret i blandningen.
Sedan tillsätt mjölken och arbete snabbt ihop en deg.
Dela därefter degen i två lika stora delar. 
Placera degarna på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem till runda kakor.
Ta en gaffel och nagga kakorna och skär i 4 delar.
Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.
Klara att servera!
Jag serverade mina scones tillsammans med vaniljté, blåbärsmarmelad och ost.

Innehållsförteckning

Jag har kommit på min preliminära innehållsförteckning till min bok! så här tänkte jag den:
1. Tack- Jag tackar de personer som hjälpt mig igenom detta projekt och som gjort det möjligt för mig att göra boken.
2. Fakta- Här kommer bra och användbar fakta om sjukdomen celiaki
3. Tips i köket- Här kommer jag skriva upp mycket bra och användbara tips när det gäller att baka och laga mat i kök.
4. Allmänna tips- Här ger jag bra tips att använda i vardagen och som är bra för andra att veta när man umgås med en person som har celiaki.
5. Min egen historia- Här berättar jag om mitt liv som glutenintolerant och mina resa igenom en lång utredning av sjukdomar. Jag kommer berätta hur mitt liv har förändrats med hjälp av den glutenfria kosten.
6. Recepten- Här kommer alla mina recept som jag själv bakat, fotograferat och smakat.
Såhär kommer jag lägga upp mina recept:

1. Fem stycken aptitretare
- Foccacia med oliver, soltorkade tomater och fetaost
- Minicalzone
- Tacopaj
- Små västenbottenpajer
- Piroger
2. Fem stycken matbröd
- Scones
- Medelhavslimpa
- Ostfrallor
- Valnötsbröd
- Mjukt tortilla bröd
3. Fem stycken bullar och mjuka kakor
- Kärleksmums
- Rimbobullar
- Cupcakes i olika smaker
- Sommartårta
- Kladdkaka
4. Fem stycken småkakor
- Chocolate chip cookies
- Havreflarn
- Kolakakor
- Hallongrottor
- Toscaflarn
7. Här kan du vända dig- Här ska jag ge tips på hemsidor, företag, böcker som jag kan rekommendera till dig som är glutenintolerant eller till dig som känner någon som är glutenintolerant.

Focaccia

Idag har jag gjort en mumsig foccacia med oliver,soltorkade tomater och fetaost. Jag serverade även god och fräsch sallad med lite influenser från medelhavet.
Här kommer receptet:
Innehåll:

- 3 dl sempers fria havregryn
- 5 dl Lailas blå mjölmix
- 5 dl vatten
- 1 msk sirap
- 1 1/2 tsk salt
- 1påse torrjäst
- 1 dl rapsolja
Garnering:
- Svarta oliver
- Fetaost
- Olivolja
- Soltorkade tomater
- Havssalt
- Färsk oregano


Så här gör man:
Jag hällde havregrynen i varmt vatten (+42 grader). Sen lät jag de svälla i ungefär 5 minuter.
Därefter blandade jag sedan i sirap, salt och jäst under omrörning.
Efter det tillsatte jag mjölmixen och sist men inte minst rapsoljan. 
Knåda degen jämn (kan vara lite kladdigt men gör så gott det går)
Därefter delade jag degen i två lika stora delar och placerade dem på varsin plåt med bakplåtspapper.
Jag försökte klappa ut degen lite med mjölade händer men tog även en slickepott och försökte få ut degen till cirka 15x30 cm.
Degen var väldigt kladdig men tänk då på att inte strö över för mycket mjöl bara för att den ska hjälpa. Glutenfria degar blir som bäst när de är kladdiga!
Efter att jag fått ut de två degarna så är det dags att trycka ner olivbitar, soltorkade tomater och fetaostbitar i degen.  Sedan lät jag den jäsa i cirka 20 minuter.
Därefter var det dags att grädda bröden så in i ungen på 200 grader i cirka 15 minuter.
När bröden var klara penslade jag dem med olivolja så att de fick en mer gyllene färg och strödde havsaltet och oreganon över.
Sen var bröden klara att servera!
/Sara

Tacopaj!

Denna söndagskväll har jag gjort min egna tacopaj! Den var väldigt mättande och god!
Här kommer receptet:
Innehåll:
Pajbotten:
- 2 1/2 dl havregryn (sempers rena havre)
- 2 dl Lailas mjölmix (blå förpackning)
- 125 gram laktosfritt smör eller margarin
- 2 msk vatten
Fyllning:
-500 gram köttfärs
- 1/2 gul lök
- 1 påse tacokrydda
- 2 tomater
- 1/2 paprika
- ca 2 dl riven ost
Äggstanning:
- 2 ägg
- 1 dl laktosfri matfrädde
- 1dl laktosfri créme fraiche
Guacamole:
- 2st avokado
- 2st pressade vitlöksklyftor
- saften från en lime
- 1 dl laktosfri Créme fraiche
Mosa avokadon och rör om.
Såhär gjorde jag:
Jag började med att blanda ihop havregryn och mjölmixen tillsammans med smöret och vattnet tills det blev en deg. 
Sedan tryckte jag ut degen i en smord pajform. Jag förgräddade pajdegen i ungefär 10 minuter.
Och medans degen var inne i ugnen så stekte jag köttfärsen och den hackade gullöken. Sedan tillsatte jag även tacokryddan.
Jag la lite riven ost i botten av pajen sedan fördelade jag köttfärsblandningen i pajen och dekorerade med de hackade tomaterna och paprikan.
Därefter strödde jag den rivna osten och hällde sedan "såsen" över pajen. 
Sedan in i ugnen på cirka 225 grader i ungefär 20 minuter
Redo att servera!
Till tacopajen serverade jag även min guacamole och nachochips (som är glutenfria)
//Sara

Saras chocolate chip cookies

Snön faller ute och vad passar då inte bättre med att baka något. Idag har jag gjort mina egna chocolate chip cookies.
De blev riktigt goda och knapriga.
Här kommer receptet:
Innehåll:
- 100 gram laktosfritt margarin, (rumsvarmt)
- 1 dl brun farin
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 2 dl Lailas blå mjölmix för matlagning och bakning
- 1/2 tsk salt
- 100 gram ljus choklad. (man kan också använda mörk choklad)
- 50 gram hasselnötter
Garnering:
- Jag dekorerade mina kakor med smarties i olika färger.
Så här gjorde jag:

Jag blandade margarinet, farinsockret och vaniljsockret i skål med hjälp av en elvisp.
Därefter tillsatte jag ägget och blandade väl. 
Efter det blandade jag ihop mjölmixen och saltet och tillsatte det i smeten.
Sen hackade jag chokladen och hasselnötterna grovt och rörde även ner dem i smeten.
Smeten är klar!
Då var det dags att klicka ut smeten på plåten med bakplåtspapper på.
Klickarna blev ungefär 1-2 msk stora. Det var lite kladdigt och pillrigt, så tålamod krävs! 
Jag plattade ut klickarna lite grann med hjälp av en sked. Efter det tryckte jag ner smarties i degklickarna.
Viktigt var att inte lägga degklickarna för tätt inpå varandra eftersom de flyter ut i ugnen.
För mig blev det cirka nio kakor på varje plåt.
Sedan gräddades dem i 200 grader i cirka 10 minuter.
När de var klara lät jag dem svalna på ett galler. 
Efter cirka 20 minuter blev dem klara att servera! Mums!
Nu ska jag dricka en kopp te och äta en chocolate chip cookie.
// Sara


Veckoplanering!

Hejsan! Nu är vi inne på vecka 2. I helgen som varit har jag kommit på 20 olika recept som jag ska tipsa om i min kokbok.
Jag har fyra olika grupper där jag har 5 recept i varje grupp. Dessa grupper är:

-Bullar och mjuka kakor

-Aptitretare

-Småkakor

-Matbröd

Denna vecka ska jag tillaga en Tacopaj och chocolate chip cookies med smarties och nötter.
Jag återkommer med receptet och resultatet senare i veckan!

Nu ska jag ta en kopp te och en kärleksmums!!!

//SARA

Kärleksmums

Hejsan!
Idag har jag bakat käleksmums eller mockabitar som det även brukar kallas.
Dem blev väldigt lyckade. Otroligt luftiga, mjuka och framförallt saftiga.

Inehåll:
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1 1/2 dl laktosfri mjölk
- 4 1/2 dl lailas blåa mjölmix
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljpulver
- 2 msk kakopulver
- 150 g smält smör eller margarin (laktosfritt)

Glasyren:
- 3 1/2 dl florsocker
- 50 g smält smör eller margarin (laktosfritt)
- 4 msk kaffe
- 1 msk kakaopulver
- 2 tsk vaniljsocker

Garnering:
-
kokos

Så här gjorde jag:
Jag började med att vispa ägg och sockret pösigt.
Sedan blandade jag mjölmixen, bakpulvret, vaniljsockret och siktat kakaopulver.
Därefter rörde jag ner mjölket och den avsvalnade smöret.
Jag hällde ner smeten i en långpanna klädd med baklåtspapper och gräddade därefter kakan i 225 grader i cirka 13 minuter.
Medans jag väntade på kakan gjorde jag i ordning glasyren. Jag rörde ner alla ingredienserna och vispade runt tills det blev en slät massa.
När kakan var klar bredde jag ut glasyren och strödde kokosen över.
Jag lät den svalna ett tag innan jag skärde fyrkantiga bitar. (bitarna blir mindre kladdiga när de svalnat lite)
Klara att servera!


RSS 2.0