Dags att lämna in
Jag satt hela kvällen igår med min pojkvän och gjorde det sista bitarna i indesign.
Nu är jag klar med boken och det känns otroligt skönt!
Jag vill verkligen passa på att tacka alla som funnits där för mig och stöttat mig igenom hela projektarbetet.
Jag vill Tacka Jonas min bror för att han hjälpt mig att komma på vad jag skulle göra och även komma igång med det.
Jag vill tacka mamma och pappa som varit mina assistener i köket och som provsmakat allt! Samt att de trott på mig och funnits för mig från början till slut.
Jag vill tacka min pojkvän som hjälpt mig med programmet Adobe InDesign! Hans hjälp har varit guld värd!
Jag har många fler att tacka. Ni vet vilka ni är. Tack!

Hallongrottor
Hallongrottor
Utbudet på glutenfria småkakor är inte så värst stort, det finns mest kakor med choklad och alla tycker faktiskt inte om choklad. Här är ett recept på goda smördegskakor med hallon i eller som de kallas, hallongrottor.
Innehåll:
ca 25 st.
- 300 gram laktosfritt smör
- 1 1/2 dl socker
- 500 gram Lailas blå mjölmix
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Fyllning: Hallonsylt
Gör så här:
Börja med att röra sockret och smöret tills det blir mjukt.
Blanda de torra ingredienserna och arbeta samman det till en deg.
Kavla ut till en längd och dela därefter degen i lika stora bitar och rulla sedan till små bollar.
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. (jag la mina kakor i små bakformar för att inte degen skulle flyta ut)
Gör en grop i kakorna med tummen och klicka därefter i lite hallonsylt.
Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 minuter.
Piroger
Piroger
Jag kommer ihåg när jag var yngre att vi köpte hem massa Gorbys piroger eftersom det var ett väldigt bra mellanmål när jag var hemma ensam.
Dem var ju inte så jättegoda egentligen utan det innehöll mest bröd och inte alls så mycket köttfärs.
Det finns ju tyvärr inga glutenfria piroger klara att köpa, men det är ju så mycket godare med hemmagjord. Det är bara att frysa in och sen smidigt ta fram det när man är hungrig.
Här kommer receptet:
Innehåll:
ca 10 st.
- 25 gram jäst ( ½ paket jäst)
- 1 ½ dl ljummet vatten
- 2 msk olivolja
- ½ tsk salt
- 5 ½ dl Lailas blå mjölmix
Pensling:
Ett ägg
Gör såhär:
Börja med att lösa jästen i det fingerljumma vattnet.
Tillsätt sedan oljan och saltet.
Rör därefter ner mjölmixen och blanda ihop allting.
Låt degen jäsa i cirka 15 minuter.
Knåda sedan degen och kavla ut till runda kakor som är cirka 10 centimeter i diameter.
Fyllning:
- 250 gram tacokryddad köttfärs
- 1 gul lök (hackad)
- Röd paprika
- 1 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpepper
- 1,5 tsk torkad oregano
Gör såhär:
Fräs köttfärsen i oljan tillsammans med löken.
Blanda därefter ner paprikan och fräs yttligare några minuter.
Tillsätt därefter kryddorna och tomatpurén och låt fyllningen svalna!
Lägg lite fyllning på varje kaka och vik ihop. Var noga med att trycka ihop sidorna med varandra ordentligt.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över lite ost.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Inte många dagar kvar.
Våfflor
Smörj våffeljärnet så att första våfflan inte fastnar.

Chokladbollar
Jag tycker det är gott att garnera med pärlsocker, men man kan ju självklart välja själv vad som är gott.
Se till så att det inte blir några smörklumpar i smeten.

Uppdatering
Ikväll har jag suttit och försökt fixa med mallen i InDesign!
Jag känner att det är lite svårt att få ihop allt. När jag först la in några sidor hade jag sen svårt att byta plats på dem. eftersom jag ville ha min berättelse före mitt tack.
Men sen fixade jag det. Ibland löser sig väldigt mycket genom att googla!
Jag börjar lära mig programmet mer och mer nu.
Dock får jag mest hjälp av min pojkvän och inte så mycket hjälp i skolan eftersom det är svårt att träffa den läraren som kan detta program.
//sara