Dags att lämna in

Idag klockan 16.00 är det dags att lämna in projektarbetet.
Jag satt hela kvällen igår med min pojkvän och gjorde det sista bitarna i indesign.
Nu är jag klar med boken och det känns otroligt skönt!
Jag vill verkligen passa på att tacka alla som funnits där för mig och stöttat mig igenom hela projektarbetet.
Jag vill Tacka Jonas min bror för att han hjälpt mig att komma på vad jag skulle göra och även komma igång med det.
Jag vill tacka mamma och pappa som varit mina assistener i köket och som provsmakat allt! Samt att de trott på mig och funnits för mig från början till slut.

Jag vill tacka min pojkvän som hjälpt mig med programmet Adobe InDesign! Hans hjälp har varit guld värd!

Jag har många fler att tacka. Ni vet vilka ni är. Tack!




Hallongrottor

Hallongrottor

Utbudet på glutenfria småkakor är inte så värst stort, det finns mest kakor med choklad och alla tycker faktiskt inte om choklad. Här är ett recept på goda smördegskakor med hallon i eller som de kallas, hallongrottor.

Innehåll:
ca 25 st.
- 300 gram laktosfritt smör
- 1 1/2 dl  socker
- 500 gram Lailas blå mjölmix
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker

Fyllning: Hallonsylt

Gör så här:
Börja med att röra sockret och smöret tills det blir mjukt.
Blanda de torra ingredienserna och arbeta samman det till en deg.
Kavla ut till en längd och dela därefter degen i lika stora bitar och rulla sedan till små bollar.
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. (jag la mina kakor i små bakformar för att inte degen skulle flyta ut)
Gör en grop i kakorna med tummen och klicka därefter i lite hallonsylt.
Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 minuter.




Piroger

Piroger
Jag kommer ihåg när jag var yngre att vi köpte hem massa Gorbys piroger eftersom det var ett väldigt bra mellanmål när jag var hemma ensam.
Dem var ju inte så jättegoda egentligen utan det innehöll mest bröd och inte alls så mycket köttfärs.
Det finns ju tyvärr inga glutenfria piroger klara att köpa, men det är ju så mycket godare med hemmagjord. Det är bara att frysa in och sen smidigt ta fram det när man är hungrig.
Här kommer receptet:



Innehåll:
ca 10 st.
- 25 gram jäst ( ½ paket jäst)
- 1 ½ dl ljummet vatten
- 2 msk olivolja
- ½ tsk salt
- 5 ½ dl Lailas blå mjölmix


Pensling:
Ett ägg



Gör såhär:
Börja med att lösa jästen i det fingerljumma vattnet.
Tillsätt sedan oljan och saltet.
Rör därefter ner mjölmixen och blanda ihop allting.
Låt degen jäsa i cirka 15 minuter.
Knåda sedan degen och kavla ut till runda kakor som är cirka 10 centimeter i diameter.

Fyllning:
- 250 gram tacokryddad köttfärs
- 1 gul lök (hackad)
- Röd paprika
- 1 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpepper
- 1,5 tsk torkad oregano

Gör såhär:
Fräs köttfärsen i oljan tillsammans med löken.
Blanda därefter ner paprikan och fräs yttligare några minuter.
Tillsätt därefter kryddorna och tomatpurén och låt fyllningen svalna!
Lägg lite fyllning på varje kaka och vik ihop. Var noga med att trycka ihop sidorna med varandra ordentligt.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över lite ost.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.




Inte många dagar kvar.

Nu är det inte många dagar kvar tills projektarbetet ska vara inlämnat, 6 dagar för att vara exakt.
Just nu håller jag på att jobba med min bok i ett program som heter indesign. Jag har ännu inte stött på något problem där, så det rullar på som det ska.
Min bok ska vara i storlek A5 och ha bilder på ena sidan och receptet på andra sidan!
Jag tror det kommer bli jättebra. :)
// SARA

Våfflor

Jag gjorde våfflor som efterrätt till mig mamma och pappa. Med glass och färska jordgubbar, det var riktigt gott.
Här kommer receptet:


Innehåll:
- 3 dl Lailas blå mjölmix
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 dl laktosfri mjölk
- 3 ägg
- 2 msk matolja




Gör så här:
Börja med att blanda mjölmixen, bakpulvret och saltet i en bunke.
Tillsätt därefter mjölken och oljan och vispa ner äggen. 
Smörj våffeljärnet så att första våfflan inte fastnar.

Chokladbollar

När jag var yngre älskade jag chokladbollar, jag gjorde alltid dem när jag kom hem från skolan och var sugen på något gott. När jag blev glutenintolerant så trodde jag att jag aldrig mer kunde äta goda chokladbollar. Men oj vad fel jag hade. Den enda skillanden är att byta ut havregrynet till Sempers rena havregryn.
Här kommer receptet:



Innehåll:
- 200 gram laktosfritt smör
- 2 dl socker
- 6 dl sempers rena havregryn
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk kakao
- 3 msk Oboy
- 3 msk starkt kaffe
Garnering: 
Jag tycker det är gott att garnera med pärlsocker, men man kan ju självklart välja själv vad som är gott.



Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke tills det blir en smet.
Se till så att det inte blir några smörklumpar i smeten.
Rulla därefter till små bollar och doppa dem i pärlsocker, kokosflarn, strössel eller annat.
För godast resultat låt dem svalna ett tag inne i kylskåpet innan servering :)

Uppdatering

Hej!
Ikväll har jag suttit och försökt fixa med mallen i InDesign!
Jag känner att det är lite svårt att få ihop allt. När jag först la in några sidor hade jag sen svårt att byta plats på dem. eftersom jag ville ha min berättelse före mitt tack.
Men sen fixade jag det. Ibland löser sig väldigt mycket genom att googla!

Jag börjar lära mig programmet mer och mer nu.
Dock får jag mest hjälp av min pojkvän och inte så mycket hjälp i skolan eftersom det är svårt att träffa den läraren som kan detta program.

//sara

RSS 2.0