Indesign
Hejsan!
Idag har jag suttit tillsammans med min pojkvän och hållt på lite med programmet adobe InDesign.
Det är ett program där jag ska göra layouten för min kokbok. Det är mycket som man ska kunna för att försöka skapa en bok. Men det rullar på och Michael är till stor hjälp eftersom han har programmet på sin data.
Jag återkommer senare om hur det går med programmet. :)
//SARA
Små skink och ostpajer
Till lunch gjorde jag minipajer som jag fyllde med ost och skinka. Dessa pajer tänkte jag även ha på min student när det är mycket småplock som gäller.

Här kommer receptet:
Innehåll:
Pajdegen:
- 3 dl Lailas blå mjölmix
- 1 krm salt
- 150 gram laktosfritt margarin
- 2 msk vatten
Fyllning:
- 4 ägg
- 2 dl laktosfri mjölk
- 1/2 tsk salt + 1 krm peppar
- skinka som jag bara skärde i små bitar
- Tomater
- Riven ost
Gör så här:
Pajdegen:
Häll ner mjölmixen, saltet, vattnet och skär smöret i små kuber och tillsätt dem i en matberedare.
Jobba tills det blir en slät och fin deg.
Jobba tills det blir en slät och fin deg.
Smörj små pajformar med smör.
Ta en bit deg åt varje form, platta ut med hjälp av fingertopparna.
Om degen är alltför kladdig tillsätt lite mjöl i händerna och jobba med degen.
Förgrädda pajerna i ca 10 minuter i 200 grader.
Fyllning:
Skär skinkan i mindre bitar och fördela i varje paj.
Strö därefter den rivna osten på varje paj.
Strö därefter den rivna osten på varje paj.
Vispa ihop äggen, mjölken, saltet och pepparn till en sås och häll därefter lite på varje paj.
Grädda pajerna i 25-30 minuter i 200 grader. (Återigen i mitten av ugnen)
Klara att servera! :)

Ostfrallor
Idag bestämde jag mig för att baka hela långa dagen och det är precis det jag gjort. Jag har gjort allt möjligt gott som jag tänkte bjuda med mig på. Först ut är goda ostfrallor!
Här kommer receptet:
Innehåll:
Ca 16 st
- 50 gram laktosfritt margarin
- 5 dl laktosfri mjölk
- 50 gram jäst
- 2 msk ljus sirap
- 1 tsk salt
- 12 dl Lailas blå mjölmix
-1 ägg till pensling
- ca 2 dl riven ost till garneringen
Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken och värm upp till cirka 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan.
Blanda därefter ner saltet, sirapen, och nästan all mjöl ( Man kan spara lite mjöl till utbakningen)
Blanda därefter ner saltet, sirapen, och nästan all mjöl ( Man kan spara lite mjöl till utbakningen)
Jag arbetade degen i en matberedare. (men man kan självklart arbeta själv i en bunke).
Arbete med degen tills det börjar släppa på kanterna. Låt den jäsa under en bakduk i 30 minuter.
Arbete med degen tills det börjar släppa på kanterna. Låt den jäsa under en bakduk i 30 minuter.
Mjöla ett bakbord och knåda degen väl. Om det behövs kan man tillsätta lite mjöl. Men tänk då på att det inte får bli torrt. Degen ska bli blank och smidig.
Dela degen i två lika stora delar och rulla sedan till längder. Skär sedan längden i 8 bitar.
Rulla varje bit till en bulle och lägg dem sedan på en bakplåt med bakplåtspapper.
Täck över plåtarna med plastfolie och låt de jäsa yttligare i ca 30 minuter.
Därefter penslar man bullarna med utrört ägg och strö över den rivna osten.
Placera därefter plåten i mitten av ugnen och grädda i 250 grader i ca 8-10 minuter.
Klart :)

Mjukt tortillabröd
Igår blev det en rätt sen middag eftersom vi var och veckohandlade. Så när vi kom hem så var det bara att ställa sig och laga middag. Vi gjorde kycklingtacos och jag bakade mjuka tortillabröd. Det gick förvånansvärt fort och de blev riktigt lyckade. Jag har alltid känt att jag saknat mjuka tacosbröd när jag blev glutenintolerant, men nu när jag vet att man kan baka lika goda hemma blev jag glad igen! Jag rekomenderar verkligen de här!

Här kommer receptet:
Innehåll:
ca 9 st
- 5 dl Lailas blå mjölmix
- 5 dl Lailas blå mjölmix
- 1 dl Maizena majsstärkelse
- 1/2 msk fiberhusk
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 75 gram laktosfritt margarin (rumstempererat)
- 3 dl vatten
Gör så här:
Blanda ihop mjölmixen, majsstärkelsen, fiberhusken, saltet, bakpulvret, bikarbonatet och margarinet.
Jobba in margarinet väl. Tillsätt sedan vattnet och blanda ihop allting till en deg.
Blanda ihop mjölmixen, majsstärkelsen, fiberhusken, saltet, bakpulvret, bikarbonatet och margarinet.
Jobba in margarinet väl. Tillsätt sedan vattnet och blanda ihop allting till en deg.
Dela degen i 9 lika stora bitar och forma dem till små bullar.
Kavla ut varje del på ett mjölat bakbord till en rund cirkel. Tänk att cirkeln ska få plats i en stekpanna. Så ungefär 16-18 cm i diameter.
Tänk på att degen ska kavlas väldigt tunn. Man kan ta hjälp av en stekspade för att få upp degen.
Kavla ut varje del på ett mjölat bakbord till en rund cirkel. Tänk att cirkeln ska få plats i en stekpanna. Så ungefär 16-18 cm i diameter.
Tänk på att degen ska kavlas väldigt tunn. Man kan ta hjälp av en stekspade för att få upp degen.
Dags att grädda bröden i en upphettad stekpanna. Grädda varje sida i ungefär 1/2 minut eller mer.
Lägg sedan bröden ovanpå varandra och täck över dem med foliepapper eller liknande så att de håller sig mjuka.
Klara att servera! :)


Valnötsbröd
Det är oftast väldigt svårt att hitta ett bra glutenfritt bröd i frysdisken. För det första är det ju fryst vilket är lite tråkigt, för det andra är utbudet inte så värst stort och för det tredje det finns inte så många olika varianter på bröd.

Så därför passar det väldigt bra att baka bröd själv. Igår bakade jag ett gott valnötsbröd.
Här kommer receptet:
Innehåll:
En limpa
En limpa
- 75 gram laktosfritt margarin
- 5 dl laktosfri filmjölk
- 50 gram jäst
- 1 1/2 dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- 2 dl grovhackade valnötter och cashewnötter
- 11 dl Lailas gröna mjölmix (grov)
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Sen smälter du margarinet i en kastrull. Tillsätt filmjölken och värm till fingervarmt, ca 37 grader.
Sen smälter du margarinet i en kastrull. Tillsätt filmjölken och värm till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula därefter ner jästen i en bunke och häll ner filmmjölksbladningen och rör om.
Därefter tillsätts saltet, sirapen, nötterna och nästan allt av mjölblandningen. Man kan spara lite till utbakningen. För man får inte tillsätta för mycket mjöl!
Därefter tillsätts saltet, sirapen, nötterna och nästan allt av mjölblandningen. Man kan spara lite till utbakningen. För man får inte tillsätta för mycket mjöl!
Arbeta med degen i bunken. Det ska börja släppa på kanterna och när det gjort det så låter man degen jäsa med i en bakduk över sig i cirka 30 minuter.
Därfter är det dags att börja knåda degen på ett mjölat bakbord. Tillsätt lite mjöl om degen känns allt för kladdig.
När degen blivit blank och smidig är det dags att knåda och forma degen till en lång limpa.
Lägg limpan på en bakplåt med bakplåtspapper och täck sedan över med plastfolie och låt jäsa i yttligare 30 minuter.
När degen blivit blank och smidig är det dags att knåda och forma degen till en lång limpa.
Lägg limpan på en bakplåt med bakplåtspapper och täck sedan över med plastfolie och låt jäsa i yttligare 30 minuter.
Pensla limpan med lite olivolja och strö över lite havssalt.
Sedan är det dags att grädda i ca 45 minuter.
Klar att servera! :)

Kolakakor
Här kommer receptet på kolakakorna:

Innehåll:
ca 20 st
- 100 gram laktosfritt smör
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk ljus sirap
- 1 tsk bakpulver
- ca 2 dl Lailas blå mjölmix
- 1 msk oboy
Gör så här:
Låt smöret bli lite varmt och mjukt. Blanda ner sockret, vaniljsockret, sirapen, mjölmixen, bakpulvret, och oboy.
Halvera degen och rulla till två längder. Placera dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
Platta ut dem lite och ställ in dem i mitten av ugnen.
Platta ut dem lite och ställ in dem i mitten av ugnen.
Låt grädda i 175 grader i cirka 10-12 minuter
skär kakorna sedan diagonalt och låt de svalna.
Klara att servera! :)

Födelsedagstårta!
Igår firade vi som sagt min mamma som fyllde år! En stor del av släkten var här och vi åt och skrattade mycket under kvällen. Vi åt först en god middag och sedan till fikat bjöd jag på mina rimbobullar, kolakakor och en hallontårta! :)

Här kommer recepten på Tårtan!!
Innehåll:
Tårtbotten
Tårtbotten
- 6 ägg
- 3 dl socker
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl Lailas blå mjölmix
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smöra en form helst med löstagbar kant. Jag bröade formen med kokosflingor.
Vispa ägg och socker med hjälp av en elvisp. Smeten ska bli ordentligt pösig.
Blanda ihop mjölet, bakpulvret och vaniljsockret. Sikta därefter ner det försiktigt i den ihopvispade sockret.
Blanda ihop mjölet, bakpulvret och vaniljsockret. Sikta därefter ner det försiktigt i den ihopvispade sockret.
Blanda ihop allting lite försiktigt och häll allt i en form. Jag gjorde en ganska stor sats smet så jag använde mig av två formar.
Grädda längst ner i ungen i cirka 30 minuter.

Tårtan:
Jag lät tårtbottnarna svalna en stund och skar sedan dem i fem delar.
Dags att göra fyllningen i tårtan. Där kan man ju välja själv vad man tycker är gott!
Jag valde att fylla min tårta med Hallonsylt och mosad banan.
Man stryker då bara ett lager med hallonsylt på det lagret sen tar man nästa och bygger.
Jag lät den stå i några timmar med plastfolie över så att den blev mer saftig.
Därefter dekorerade jag med laktosfri grädde, hallonhjärtan och marsipanrosor.
Därefter dekorerade jag med laktosfri grädde, hallonhjärtan och marsipanrosor.
Det kan också vara fräscht att dekorera med färsk frukt.
Klar att servera! :)

Rimbobullar
Igår ställde jag mig och gjorde rimbobullar som de så fint heter. Det är ungefär som vaniljbullar men ändå inte riktigt samma.

Jag kommer ihåg när jag var yngre och jag hade varit ute på gården och lekt med mina kompisar och sen när vi kom hem till mig hade mamma bakat vaniljbullar och det var så otroligt gott!
Igår var det jag som bakade bullarna och bjöd min faster, farbror, mamma och pappa på :)
Igår var det jag som bakade bullarna och bjöd min faster, farbror, mamma och pappa på :)
Dem blev lyckade!
Här kommer receptet:
Innehåll:
Ca 25 st
- 25 gram jäst
- 2 dl kall laktosfri mjölk
- 200 gram rumsvarmt laktosfritt smör eller margarin
- 2 msk socker
- ca 6 dl Lailas blå mjölmix
Fyllning:
- 75 gram laktosfritt smör eller margarin
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk socker
Så här gör man:
Börja med att smula ner jästen i en degbunke. Därefter tillsätter man mjölken som ska blandas med jästen ordentligt. Jästen ska lösas upp.
Därefter klickar man ner smöret i mindre bitar tillsammans med sockret, vaniljsockret och mjölmixen.
Dags att blanda ihop till en deg. Det kan vara lite kletigt men tänk då på att inte tillsätta för mycket mjöl bara för att få den mer fast.
(Glutenfria degar blir som bäst när de är kletiga)
Dags att blanda ihop till en deg. Det kan vara lite kletigt men tänk då på att inte tillsätta för mycket mjöl bara för att få den mer fast.
(Glutenfria degar blir som bäst när de är kletiga)
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Även där får det inte vara för mycket mjöl!
Kavla ut i cirka 40x40 cm och skär därefter degen i små bitar, cirka 8x8 cm.
Dags att blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Lägg en klick fyllning i varje fyrkant och vik sedan ihop degen till ett litet paket.
Lägg bullarna i formar och placera dem på en bakplåt och låt dem jäsa i ungefär 2 timmar med en kökshanduk över.
Lägg bullarna i formar och placera dem på en bakplåt och låt dem jäsa i ungefär 2 timmar med en kökshanduk över.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och häll över pärlsocker och placera sedan plåten i mitten av ugnen och låt grädda i cirka 6-8 minuter.
Dags att servera!

Inför helgens planer!
På fredag fyller min kära mor år och i helgen kommer släkten hit och firar henne. Då tänkte jag passa på att bjuda dem på rimbobullar, tårta, kolakakor och ett valnötsbröd. Min faster från Norrköping kommer hit och även hon är glutenintolerant så då tänkte jag verkligen passa på att baka så hon kan få tips :)
Medelhavslimpa
Ikväll har jag bakat en god medelhavslimpa. Den är nog mer ett matbröd än ett frukostbröd eftersom det är soltorkade tomater och fetaost i den.
Det passar perfekt till en fin köttbit och en god sallad.

Det passar perfekt till en fin köttbit och en god sallad.
Här kommer receptet:
Innehåll:
- 4 dl Lailas blå mjölmix
- 1 dl Lailas gröna mjölmix (grovt mjöl)
- 1 dl Lailas gröna mjölmix (grovt mjöl)
- 1 påse torrjäst
- 3,5 dl varmt vatten (ca 40 grader)
- 1 paket tärnad fetaost (150 gram)
- Soltorkade tomater
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl olivolja
- 1 tsk torkad basilika
Så här gör man:
Börja med att hälla mixen och torrjästen i en skål.
Därefter tillsätts vattnet och fetaosten samt olivoljan, de soltorkade tomaterna och kryddorna. Man kan själv välja krydda efter vad man själv tycker är gott!
Blanda degen väl tills mjölmixen är helt utblandad.
Lägg degen antingen på en plåt med bakplåtspapper på eller i en form. Jag valde en form eftersom degen var rätt kladdig.
Lägg degen antingen på en plåt med bakplåtspapper på eller i en form. Jag valde en form eftersom degen var rätt kladdig.
Tänk då på att ströa formen!
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Efter det snitta brödet!
Grädda i 250 grader i cirka 20 minuter.
Klart att servera!
